Domenenavn

Vi bruker teknologi rundt oss hver dag uten å være klar over det, for det er blitt en del av oss og en del av vår hverdag. Vi sender, vi mottar, vi søker ny informasjon, vi besøker bedrifts hjemmesider, blogger og alt annet mellom himmel og jord som vi måtte komme til å tenke på.

http://www.internetlivestats.com/ er en artig webside som viser sånn ca. hva som skjer på internett, verdt å besøke for å danne seg et lite bildet hvor mye vi mennesker bruker internett.

Men alt dette er jo veldig komplisert og man må jo finne frem til det man søker etter, og det er her domenenavn kommer frem.

Hva er et domenenavn?

Hver eneste datamaskin som er tilkoblett internett har en unik IP-adresse. En IP-adresse kan se slik ut 123.45.678.90 Tenkt deg tanken hvis du måtte taste inn de tallene hver gang du skulle besøke en hjemmeside eller hva om du har flere hjemmesider du gjerne ville besøke og hver av de hadde en egen tall rekke?
Derfor har man laget noe som heter domenenavnsystemet eller forkortelse DNS. Det vil i utgangspunktet si at du kjøper deg retten til å bruke et sammensatt bokstav rekke eller som veldig mange gjør, bruker navn på sin bedrift eller sitt eget navn + etternavn.
Man kan registrere et domenenavn uten noe mer tilegg, og da som regel for ett eller flere år av gangen. Vi anbefaler alle til å registrere et domenenavn uavhengig om de har en hjemmeside eller ei, da man kan risikere at noen andre tar det navnet du ønsket deg.

Hva er forskjellen på .com, .org, .net, .no osv.?

Det finnes flere hundre såkalte toppnivå-domener. De mest kjente er .no (Norge) og de internasjonale .com, .org, .net, .biz, .info og .name domenene, men det finnes også mange andre nasjonale toppnivå-domener, slik som .dk (Danmark), .uk (Storbritannia) og .se (Sverige) for å nevne noen.

I prinsippet spiller det ingen rolle under hvilket toppnivå-domene du registrerer ditt domenenavn, det er simpelthen en smakssak. Domenenavnet vil være synlig i hele verden enten det er registrert under .no, .com. I Norge er .no og .com de mest populære toppnivå-domenene, men .as er også mye brukt, fordi det er et naturlig valg for aksjeselskaper, spesielt dersom det aktuelle domenenavnet under .no eller .com er opptatt.

Nå har jeg kjøpt mittnavn.no. Hva kan jeg gjøre med det nå?

Nå kan du få det domenenavnet ditt til å peke på akkurat det stedet du vil. Du kan få det til å peke rett til din egen PC hjemme eller hvor som helst til hvilken som helst IP-adresse.

Kan jeg kjøpe flere domenenavn?

Ja, det er i noen tilfeller lurt å kjøpe flere domenenavn for å nå en større målgruppe. Bare for å ta et eks. hvis man taster inn dagbladet.no så kommer man inn på Dagbladet, men det samme gjør man hvis man taster in db.no. Det vil i utgangspunktet si at Dagbladet har kjøpt både dagbladet.no og db.no og fått de til å peke der nettsiden til dagbladet ligger.

Trenger jeg noe mer enn bare et domenenavn for å få hjemmeside?

Ja, en hjemmeside er en rekke filer på samme måte som en programvare til en PC, og disse filene må legges ut slik at omverdenen kan åpne de. Vår anbefaling er at man i tillegg til å kjøpe domenenavn også kjøper et webhotell, men webhotell kan variere veldig fra tilbyder til tilbyder, så i veldig mange tilfeller så kan det være lurt å sjekke på forhånd hvilket webhotell tjeneste man ønsker å bruke for å så få domenenavnet til å peke dit.

Kan et domenenavn peke på forskjellige steder?

Nei, et domenenavn kan peke bare på et sted.

Har dere noen anbefalinger ved kjøp av domenenavn?

Ja, vi anbefaler domeneshop.no for kjøp av domenenavn.

 

Avsluttningsvis så kan vi konludere med at det å registrere et domenenavn er akkurat det, man registrerer et navn som man administrerer og peker dit en selv vil. Veldig mange som selger domenenavn tilbyr også webhotell men vi kommer til å ta turen innom webhotell i vår neste blogg tips. Følg med og kom gjerne med kommentarer eller spørsmål.


[fbcomments]
820CC19D-EAF5-4DCD-B51DE1A2258786C5-409C54C0-3A2A-456D-915680166F34FF7F